Sådan skifter du garn i opskriften

Vi kender udfordringen alt for godt. Du har fundet en utrolig lækker opskrift, men vil gerne bruge noget andet garn, end det opskriften anbefaler.

Da vi går meget op i at strikke med bæredygtigt garn er det ofte nødvendigt for os at omregne den oprindelige opskrift til et bæredygtigt garnalternativ.

Vi vil gerne gøre det nemmere for dig at regne dig frem til mængden af garn du skal bruge i din opskrift, når du ønsker at udskifte garnet i opskriften.

Vi har derfor skrevet en lille guide omkring hvordan du skifter garntypen i din opskrift og hvad du skal være opmærksom på.

Derudover har vi gjort det nemt for dig at udregne hvor mange garnnøgler du så skal bruge, når du har fundet frem til garnet, som du ønsker at bruge i din opskrift.  

Hvad skal du være opmærksom på når du ønsker at udskifte garnet i opskriften?

Når du ønsker at udskifte garnet i opskriften skal du først kigge på hvilken garntype, der er brugt i opskriften, samt strikkefasthaden og pindestørrelsen. Når du har fundet garnet, der passer til opskriften baseret på de parametre, skal du regne dig frem til hvor mange garnnøgler du skal bruge til projektet. Her kan du bruge vores gratis garnomregner. 

Garntypen

Når du ønsker at udskifte garnet i din opskrift, burde du gå efter at finde noget garn af samme fibertype. Det betyder at hvis din opskrift gør brug af fx uldgarn, bør du også gå efter at vælge uldgarn. 

Når det er sagt kan du dog sagtens udskifte garntypen. Vi anbefaler dog altid at du laver en strikkeprøve hvis du ønsker at udskifte fibertypen, og du skal være opmærksom på at det færdige resultat kan se anderledes ud, hvis du ikke bruger samme garntype som i opskriften.

Pindestørrelse og strikkefasthed

Noget af det første du skal kigge efter, hvis du ønsker at udskifte garnet i en opskrift, er den brugte pindstørrelse i opskriften. Hvis opskriften for eksempel er strikket på pind 4, så skal du kigge efter garn, der har en pind 4 som anbefaling på banderolen.

Når du har fundet noget garn med den rette pindstørrelse, er det næste du skal kigge på strikkefastheden. Det vil sige hvor mange masker der går på 10 x 10 cm. Her skal du forsøge at finde noget garn, der er så tæt på den angivne strikkefasthed i opskriften som muligt.

Strikkefastheden behøver dog ikke at være præcis den samme som angivet i opskriften og du kan typisk sagtens bruge garn, der har en anbefalet strikkefasthed på +/- 1 M pr. 10 cm.

Vi vil anbefale dig at starte med at lave en lille strikkeprøve, hvis du vil være sikker på at det passer til opskriften. Når du går i gang med at strikke med dit valgte garn, kan du justere strikkefastheden, ved blot at gå en halv pindestørrelse ned hvis banderolen på dit valgte garn har et lavere maskeantal pr. 10 cm end i opskriften og ligeledes op i pindestørrelse hvis banderolen har et større maskeantal pr. 10 cm end i opskriften. Dette trick kan du gøre indtil du rammer samme strikkefasthed som i opskriften.

Prøv vores garnomregner

Når du har fundet frem til garnet, som du ønsker at bruge til din opskrift, er den sidste udfordring at regne dig frem til hvor mange garnnøgler du skal bruge. Her kan du gøre brug af vores gratis garnomregner. 

Udfyld felterne nedenfor for at beregne mængden af garn du skal bruge.

Originalgarnet i opskriften:


meter per gram


gram

Dit valgte garn:


meter per gram

Du skal bruge - garnnøgler

Resultatet er altid rundet op til nærmeste heltal. Hvis du er i tvivl om du skal bruge en ekstra. Ved spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.